Az édesburgonya elkészítési módjai
Az édesburgonya sokkal táplálóbb, mint a hagyományos burgonya, és magas rost-, C-vitamin-, béta-karotin-, vas-, és káliumtartalommal rendelkezik. Az alábbiakban bemutatjuk, hogyan használható az édesburgonya az ízletes és egészséges ételek elkészítéséhez.
Sütve
Az édesburgonya sütve igazán finom. A héját általában eltávolítjuk, majd vastag szeletekre vagy kockákra vágjuk, majd olajjal és fűszerekkel ízesítjük. Az édesburgonya sütése előtt azonban ajánlott forró vízben előfőzni, hogy puha legyen, majd pedig sütőben a sütőlapra tesszük. A sütőbe helyezés előtt az édesburgonyákat szórjuk meg friss rozmaringgal, fokhagymával és borsval, majd a sütőben készítsük el, amíg aranybarnára sülnek.
Püré formájában
Az édesburgonya püré formájában is nagyon finom. Az édesburgonyát puhára főzzük, majd törjük össze a krumplinyomóval vagy botmixerrel. Adjunk hozzá tejet, vajat, fokhagymát és zöldfűszereket, majd ízlés szerint sózzuk és borsozzuk. Az édesburgonya püré kiváló kísérője lehet húsételeknek, vagy akár egy egyszerű salátának is.
Levesként
Az édesburgonyából nagyon finom levest lehet készíteni. Az édesburgonyát megtisztítjuk, felkockázzuk, majd vajon megdinszteljük. Adjunk hozzá felaprított hagymát, fokhagymát és friss gyömbért, majd öntsük fel hús- vagy zöldségalaplével. Főzzük 15-20 percig, majd turmixoljuk össze. Adjunk hozzá tejszínt és fűszerezzük ízlés szerint.