A vörösborok különböző fajtái

Többféle vörösbor létezik.
A vörösborok különböző fajtái

Előfordulhat, hogy nem tudja, melyik típusú vörösbor felel meg az ízlelőbimbóinak. Az alábbiakban felsoroljuk a leggyakoribb vörösbortípusokat. Olvasson tovább, hogy többet tudjon meg az egyes típusokról. Aztán menjen, és fedezzen fel néhány kedvencet! Ezután összehasonlíthatja a különböző vörösborokat. Remélhetőleg ez segít megtalálni a számodra megfelelő vörösbort! És ne aggódj, ha nem vagy borszakértő! Mi lépésről lépésre végigvezetünk!

A burgundi és a merlot a vörösbor két szőlőfajtája. Ezeket a szőlőfajtákat a franciaországi Bordeaux-ban termesztik. Mindkét régió híres a borkészítésről. Bár a szőlőfajták között sok különbség van, mindnek ugyanazok a gyökerei. Nevük, a terroir fontos a vörösborok közötti különbségek megértéséhez. A genetikai különbségek mellett az éghajlat is óriási szerepet játszik a vörösborok minőségében. Egyes régiókban több a csapadék, mint máshol, ami hatással lehet az ízre.

A fajtákat különböző kategóriákba sorolják. Az egyik legnépszerűbb típus a tiszta szőlőbor, míg egy másik típus több különböző szőlőfajta keveréke. A kevert vörösborok egyesítik a különböző szőlőfajták jellemzőit. A cabernet sauvignon és a sangiovese két példa a fajtatiszta vörösborokra, bár sok nem európai bor is készül házasítással. A vörösbor kiválasztásának legjobb módja az ízléstől függ.

Egy másik szőlőfajta a Merlot. A Merlot a második legnépszerűbb vörösborfajta, a Cabernet Sauvignonnal szemben. Ez egy jó bor, amivel érdemes kezdeni, ha még nem ismeri a bort. Könnyebb is inni, és alacsonyabb tannintartalma, valamint gyümölcsös íze sokoldalúvá teszi. Bár a "hordó legaljának" tartják, valójában nagyon sokoldalú.

A grenache szőlő számos borvidéken megtalálható, többek között Franciaországban, Argentínában, Chilében és Franciaországban. Más vörösborokhoz képest magas antioxidáns-tartalommal rendelkezik. A bogyós gyümölcsök mellett dohányos jegyeket is tartalmaz. Népszerű szőlőfajta, amely Dél-Franciaországban és Ausztráliában is megtalálható. A többi vörösbortípussal ellentétben azonban a gamay enyhébb és alacsonyabb tannintartalmú.

Az Olaszországban készült sangiovese világos és vörösesvörös közötti színű bor. Enyhén pezsgőzik, de kevésbé, mint a pezsgő. Jellegzetes virágos és bogyós gyümölcsös íze van, így kiválóan illik olaszos és kiadós ételekhez. Halakhoz és sült ételekhez is jól párosítható. Néhány vörösborfajta édesebb, mint a többi, így kipróbálhatod a különböző édesebb vörösborokat, hogy megtaláld az ízlésednek megfelelőt.

A zinfandelek gyakran a vörösborok kapujának számítanak. Könnyű testük és alacsony savtartalmuk miatt könnyen élvezhetők önmagukban is. A koktélozáshoz is remekül illenek, és sokoldalúan felhasználhatók különféle ételekhez párosítva. Ne feledje azonban, hogy általában magas a cukortartalmuk, ezért fontos, hogy az ízlelőbimbóinak megfelelőt válassza. Örülni fogsz neki! Csak ne feledje, a vörös zinfandelek nem mindenki számára megfelelő választás.

Kapcsolódó cikkek

Mivel foglalkozik egy barista?

Mivel foglalkozik egy barista?

Összegyűjtöttük, hogy mivel foglalkozik egy barista, milyen tudásra lehet szüksége, milyen kereseti lehetőségek várnak minket ebben a szakmában.

Milyen grillt érdemes venni?

Milyen grillt érdemes venni?

A kerti grillválaszték meglehetősen széles, de akár szimpátia alapján is választhatunk.

Borókabogyó: gyógyhatása és felhasználása

Borókabogyó: gyógyhatása és felhasználása

A közönséges boróka - latin nevén Juniperus communis - a ciprusok családjába tartozik, örökzöld növény.