Hogyan újítsuk fel a fából készült teraszt

A fából készült kültéri teraszok egész évben ki vannak téve az időjárás viszontagságainak. Megviseli őket a napfény, az eső és a fagy. Hogyan lehet a legjobban felújítani a fát, visszaadni az eredeti megjelenését és meghosszabbítani az élettartamát?
Hogyan újítsuk fel a fából készült teraszt

A fa messze nem karbantartásmentes anyag. De ha rendszeresen és megfelelően gondoskodsz róla, nemcsak tökéletes megjelenéssel, hanem hosszú élettartammal is meghálálja. Nagyszerű anyag a verandára, különösen azért, mert nyáron nem melegíti át a tűző nap, és kellemes tapintású. Ezenkívül tökéletesen illeszkedik a kert természetes jellegéhez. De egy idő után elkezd szürkülni, mohásodni vagy leválni a festék.


Hogyan tisztítsuk meg a fából készült teraszt

A terasz felújításakor sok múlik annak állapotán. Néha elegendő a kézi tisztítás, más esetekben érdemes beruházni egy professzionális gépi tisztításba.

Ha úgy döntenél, hogy magad tisztítod meg, először mindig tisztítsd meg a teraszt a durva szennyeződésektől, ideális esetben nagynyomású víztisztítóval. Ezután még nedvesen vidd fel a szürküléseltávolítót, és hagyd hatni az utasítás szerint. Ezután súrold át a padlót kefével és mosd le. Hagyd a kezelt padlót legalább 2-3 napig száradni.

Ha már több éve megvan a teraszod, és a szürkülés vagy feketedés mellett az elhasználódás komolyabb jelei is mutatkoznak rajta, például horpadások vagy hámló festék, akkor a karbantartás folytatása előtt először csiszold le korongcsiszolóval a felületét.


Tisztítás után jöhet a védelem

Miután megtisztítottad a teraszodat, speciális termékekkel kell kezelned. A puhafák (pl. fenyő vagy lucfenyő) esetében a penész és a rothadás megelőzése érdekében elengedhetetlen az impregnálás. Csak a felvitel után kerül sor a teraszolaj alkalmazására, amely védelmet biztosít a víz és az UV-sugarak ellen.

Leggyakrabban természetes olajokat, viaszokat vagy olajok és viaszok keverékeit alkalmazzák. Természetesen a terasz le is festhető, de ez a fa természetes megjelenésének elvesztésével jár. Az olajok és viaszok előnye, hogy védik a fát, de nem zárják el a pórusokat. Ráadásul a fa árnyalatát az ízlésednek megfelelően választhatod ki.

Az olajokat és viaszokat ecsettel vidd fel a szálak irányában. Egy réteg valószínűleg nem lesz elég, két-három rétegre is szükség lesz. Egyszerűen addig folytasd a kenést, amíg az olaj beszívódik. Végül egy ronggyal töröld le a felesleges olajat. A száradási idő általában 12 óra körül van. Másnapra a terasz készen áll a használatra.

Mindig olyan termékeket használj, amelyek kifejezetten kültéri faanyagok kezelésére készültek. Csak így lehetsz biztos benne, hogy megvédi az UV-sugaraktól, amelyek az elszíneződésért felelősek, vagy a nedvességtől, amely a penész és a rothadás kialakulásáért felelős.

Mikor fogjunk neki a felújításnak

Ideális esetben a felújítást akkor végezd, ha kint 20 °C körüli a hőmérséklet. Festéskor a teraszt nem érheti közvetlen napfény, másrészt nem szabad, hogy esős vagy ködös legyen az idő. Ha vízbázisú termékeket használsz, fontos, hogy a felvitel után legalább 4 órán keresztül ne essen az eső. Az oldószeres festékek esős időben jelentősen tovább száradnak.

Kapcsolódó cikkek

Mit érdemes figyelembe vennie ágynemű vásárlásakor

Mit érdemes figyelembe vennie ágynemű vásárlásakor

Ágynemű vásárlásakor számos tényezőt kell figyelembe venni.

A kompresszor választás legfontosabb szempontjai

A kompresszor választás legfontosabb szempontjai

Amikor valaki megemlíti a kompresszor szót, azonnal eszünkbe jutnak a hatalmas óriási ugráló várak, amik korábban a falunapok elengedhetetlen kellékei voltak.