3 örökzöld növény, amely nem hiányozhat a kertből

Az örökzöld növények egyik, ha nem a legnagyobb előnye, hogy egész évben díszítenek, és olyankor is színt, életet visznek a kertbe, amikor a lombhullatók nyugalmi állapotban vannak. Ha szeretnénk örökzöldeket ültetni a kertbe, számos dekoratív faj áll a rendelkezésünkre, melyekkel érdemes jobban megismerkedni.
3 örökzöld növény, amely nem hiányozhat a kertből

Az örökzöldek esetén hajlamosak vagyunk csak a tujákra és fenyőkre gondolni, pedig ennél jóval gazdagabb a választék, választhatunk például lomblevelű örökzöldeket is, mint amilyen a későbbiekben bemutatásra kerülő korallberkenye és babérmeggy.

Cikkünkben három örökzöldet mutatunk be, melyek könnyen kezelhetők, nincsenek speciális igényeik és szinte bármelyik kertnek szép díszei lehetnek.

Korallberkenye

Az elmúlt években egyre ismertebbé és közkedveltebbé válik a kerti korallberkenye (Photinia x fraseri), melyet a köznyelv egyszerűen csak korallberkenyének hív. A kifejlett állapotban mintegy 2,5-3 méter magas cserje különlegességét a néhány hétig vöröses vagy bronzos színben játszó levelei jelentik.

Állandó levélzete zöld színű, kerekded alakú levelekből áll. A korallberkenye azonban nem csak levélzetével díszít, tavasszal fehér virágokat is hoz. Előnyös tulajdonsága, hogy metszéssel nagyon jól alakítható díszcserje, nevelhetünk belőle nyírott és nyíratlan sövényt is.

Babérmeggy

A balkáni babérmeggy (Prunus laurocerasus) vagy közismert nevén babérmeggy, egy rendkívül jó adottságú, szívós örökzöld cserje, melyet főként sövényként ültetünk a kertbe. A kertészetek kínálatában számos fajtája megtalálható, terülő, oszlopos és törpe növésű fajtákat is vásárolhatunk.

A babérmeggy a korallberkenyéhez hasonlóan lomblevelű örökzöld, fényes felületű, bőrszerű, felfelé álló levelei tömött levélzetet alkotnak, és egész évben díszítenek. Tavasszal nyílnak kellemes illatú és igencsak látványos fehér virágai is, melyek csak fokozzák díszítőértékét.

Tiszafa

A tiszafa (Taxus baccata) egy nagyon hosszú életű, ugyanakkor lassú növekedésű örökzöld fa, mely ismerős lehet például a különböző mértani kertekből, kastélyparkokból. Ezt a jó adottságú növényt, rendkívül jó alakíthatósága miatt gyakran ültették ilyen helyekre és formázták különböző alakúra.

Ha a kertbe szeretnék egy változatosan felhasználható és problémamentes növényt, a tiszafa jó választást jelent. A kertészetekben számos fajtája megtalálható, melyek különböző magasságúak és habitusúak. Vásárolhatunk oszlopos fajtát, terülő növekedésűt, szoliterként vagy cserjecsoportba ültethetőt egyaránt.

Bízunk benne, hogy sikerült néhány jó ötletet adunk a növényválasztáshoz, ha szívesen olvasnál más dísznövényekről is, látogass el a Disznovenyek.hu weboldalra, ahol még több növényről találsz hasznos tudnivalókat!

Kapcsolódó cikkek

Így nehezíti meg a rossz költöztető cég választás a költözés folyamatát

Így nehezíti meg a rossz költöztető cég választás a költözés folyamatát

A költözés egyszerre izgalmas és stresszes élmény is lehet. Akár csak a város másik végébe, akár egy másik országba vagy kontinensre költözöl, fontos, hogy jó hírű és megbízható költöztető céget válassz, ha az értékeid átszállításáról van szó!

Költöztessük az erdőt a nappalinkba

Költöztessük az erdőt a nappalinkba!

Az őszi kirándulások varázsát vihetjük be a négy fal közé.

7 tárolási tipp kis méretű gyerekszobába

7 tárolási tipp kis méretű gyerekszobába

Összegyűjtöttünk 7 tárolási tippet kis méretű szobákhoz, hogy a lehetőségeinkhez képest minél jobban kihasználhassuk a teret.