A kompresszor választás legfontosabb szempontjai

Amikor valaki megemlíti a kompresszor szót, azonnal eszünkbe jutnak a hatalmas óriási ugráló várak, amik korábban a falunapok elengedhetetlen kellékei voltak.
A kompresszor választás legfontosabb szempontjai

Gyerekként mindenki találkozott vele, amikor hasonló rendezvényen jár, azonban az eszköz nem csak ilyen céllal használható. Gyakran festéshez, asztalos munkához, valamint olyan egyszerű hétköznapi dolgokhoz is alkalmazzák, mint az autó-, vagy biciklikerék. Hiába tűnik tehát egy egyszerű szerkezetnek, igen hasznos, főleg, ha a megfelelő típust választjuk ki.

Ebben a cikkben arról írunk részletesebben, hogy milyen szempontokat kell figyelembe venni, ha új kompresszort választunk.

A kompresszor használata

A légkompresszor, más néven csak kompresszor elengedhetetlen a megfelelő levegő használatához. Használatához semmilyen szaktudásra nincs szükség, hiszen bárki könnyedén működésbe tudja hozni. Persze ehhez arra is szükség van, hogy alkalmazás előtt alaposan átolvassuk a gép leírását, esetleg megnézni pár videót azzal kapcsolatban, hogy mikor és hol vehetjük hasznát. Ez is fontos szempont kompresszor vásárlásnál, hiszen nem mindegy, hogy milyen feladatot kell majd ellátnia.

Leggyakrabban festéshez, fa alapanyagú munkákhoz, valamint autók és kerékpárok szerelésénél vehetjük hasznukat. Amikor festésről van szó, akkor az ilyen géppel rendelkező szakembereknek nem árt szórópisztollyal is rendelkezniük, hiszen ezzel a kettővel már-már gyerekjátéknak tűnik a felületek festése. Az eredmény magáért fog beszélni, ráadásul nemcsak időt, hanem energiát is megtakaríthatunk vele. Megspórolhatjuk az ecsetek, festő hengerek árát, a készülék emellett ideális mennyiségben szórja ki a festéket, így nincs pazarlás és felesleges festékhasználat sem.

Amennyiben fa alapanyagú munkákról van szó, a rendszeresen fával dolgozó személyek jól tudják, hogy mennyire nehéz feladat a munka elvégzését követően összeszedni a forgácsot és a port. A kompresszor azonban nagy segítséget jelenthet, hiszen egy lefúvató pisztollyal pillanatok alatt tisztaságot lehet teremteni.

Amelyik háztartásban pedig több autó vagy bicikli is van, ott szintén nagy hasznát vehetjük egy kompresszornak. A gumik és egyéb strandfelszerelések felfújása sokkal gyorsabb és egyszerűbb, ha nem sima pumpával, esetleg a saját levegőnkkel kell ezt megtennünk.

Mire figyeljünk, ha kompresszort vennénk?

Amikor úgy döntünk, hogy végre ideje beszerezni egy kompresszort otthonra, akkor a legfontosabb szempont, amit figyelembe kell venni, az az üzemi nyomás. Lakossági felhasználás során 3-6 bar közötti típust érdemes beszerezni, de még az alap gépek is legalább 8 bar-ra képesek. Az üzemi helyeken és a műhelyekben persze nem árt egy nagyobb kapacitású gépezet, de azért egyik esetben sem mindegy, hogy milyen a szerkezet levegő szállítási képessége.

Az értéket mérőszámmal jelzik a vásárlók számára. Tulajdonképpen azt jelenti, hogy mennyi levegőt termel percenként. Az érték azonban eltérő a különböző nyomásokon, ezáltal nem árt alacsonyabb és magasabb bar értéken sem kipróbálni. Ha pedig a kiszemelt gép nem képes a megfelelő mennyiségű levegőt előállítani, akkor mindenképpen egy nagyobb tartállyal rendelkező berendezésre lesz szükségünk.

Ami a meghajtást illeti, itt is többféle alternatíva közül válogathatunk. Legyen szó akkus vagy elektromos modellekről, nem ritkák a olajkenésű és az olajmentes típusú változatok sem. Egy kéthengeres szerkezet biztosan nagyobb teljesítményre lesz képes, ezáltal pedig bármilyen alkalmazásra elegendő lehet.

Utolsó fontos szempont pedig a zajszint, hiszen egy kompresszor szinte minden esetben zajos tud lenni, így amennyiben közel a szomszéd, aki nem örül a folyamatos használatnak, akkor érdeklődjünk egy kicsit többet. Vannak ugyanis csendesebb modellek, de a számokat a márkák nem igazán szokták megadni, így mindenképpen jó, ha felvesszük a kapcsolatot az adott üzlettel vagy webáruházzal, akik tájékoztatást tudnak adni a zajszinttel kapcsolatban.

Otthoni használatra tehát egy 50 literes dugattyús gép, olajmentes motorral remek választás lehet a fontosabb feladatokra. A márkákat tekintve pedig talán a Hyundai, az Einhell és a Scheppach berendezések lehetnek jó megoldások.

Kapcsolódó cikkek

A kompresszor választás legfontosabb szempontjai

A kompresszor választás legfontosabb szempontjai

Amikor valaki megemlíti a kompresszor szót, azonnal eszünkbe jutnak a hatalmas óriási ugráló várak, amik korábban a falunapok elengedhetetlen kellékei voltak.

A legjobb kéziszerszámok a fafeldolgozók számára

A legjobb kéziszerszámok a fafeldolgozók számára

A legjobb kéziszerszámok a famegmunkálók számára a méréssel és jelöléssel kapcsolatos alapvető szerszámok.