A leginnovatívabb mesterséges intelligencia fejlesztő cégek

A mesterséges intelligencia tipikus példája annak, amikor az új technológia vívmányok úgy válnak a mindennapjaink részévé, hogy azt szinte észre sem vesszük.
A leginnovatívabb mesterséges intelligencia fejlesztő cégek

Sőt, sokan még csak nem is tudnak róla, hogy naponta akár több tucat alkalommal is interakcióba kerülnek a mesterséges számítógépes intelligencia valamilyen formájával. Kezdve a közönségi oldalakon látható bejegyzések rendezéséig, a Google keresési találatokon át a online casino magyar oldalakig, ma már a technológiával való minden kapcsolatunkba bekerült a mesterséges intelligencia. Sokak szerint sajnos egyre gyakrabban már-már zavaró mértékben is.

Remek példa a mesterséges intelligencia alkalmazására az új autók önvezető funkciója, ami ugyan az autópályán képes tartani a sávot, sőt az is lehet, hogy parkolni is tud, de még messze nem elég jó ahhoz, hogy megbízhatóan elvezesse az autót egy komplex, közlekedési akadályokkal teli útvonalon. Ugyanígy, bár a különböző lábakon járó vagy kerekeken guruló háztartási és egyéb segítő funkcióval rendelkező robotok fejlesztéséről látványos videók készülnek, a gyakorlati alkalmazásuk a mai napig kimerül néhány egyszerű robotporszívó elterjedésében. A teljesség igénye nélkül összeszedtünk néhányat a legmenőbb mesterséges intelligencia fejlesztéssel foglalkozó cégek közül.

Boston Dynamics

A téma iránt érdeklődök számára ismerős lehet az amerikai Massachusetts állambeli robotokkal és mesterséges intelligenciával foglalkozó vállalat neve. A lista többi óriásával ellentétben ez egy viszonylag fiatal, kis vállalat, amely elsősorban különböző civil és katonai felhasználású, lábakon járó robotokat fejleszt. A cég nemrég dobta a piacra a négy lábon járó, egy hosszú fogókarral is rendelkező robotját. Ez a robot a méreteit tekintve körülbelül akkora, mint egy nagyobb testű kutya. A robot önállóan tud közlekedni lépcsőn és nehéz terepen is, sőt a fogókarja segítségével ajtókat is képes kinyitni. Alkalmazását elsősorban mentő-kutató, segítő és őrző-védő szerepkörben képzelik el. A cég egy olyan két lábon járó robotot is fejleszt az amerikai hadsereggel együttműködve, amely a tervek szerint elsősorban a katonák felszerelését cipelné, de akár tüzelésre képes változata is lenne. Ez persze azonban sokak tetszését nem nyerte el, hiszen a történet kezd emlékeztetni a terminátor filmekre.

Alphabet

Az alphabet a mindenki által ismert Google anyacége és egyben a világ egyik legnagyobb informatikai vállalata. Az Alphabet szolgáltatásait, mint például a Google kereső, Google Maps, Gmail és a YouTube, felhasználóik milliárdjai használják nap, mint nap. Természetes tehát, hogy a cég a mesterséges intelligencia alapú informatikai alkalmazások fejlesztésében is az élen jár. Igaz, az ő fejlesztéseik elsősorban nehezen megfogható, szoftveres projektek, amik elsősorban adatfeldolgozással és optimalizálással foglalkoznak. Az Alphabet mesterséges intelligenciája felel az összes kapcsolódó szolgáltatás felhasználói élményéért. Ez millió dologra kiterjed, onnantól kezdve, hogy a YouTube igyekszik a felhasználóknak az ízlésüknek minél jobban megfelelő videókat kínálni, egészen addig, hogy a keresőbe sokszor elég csak 1-2 szót beírni és a rendszer máris pontosan tudja, hogy mi érdekelhet téged.

Tesla

Az önvezető elektromos sportautóiról híres cég népszerűsége az alig ismertségből nőtt ki egészen a világhírig az utóbbi 5 év alatt. A Tesla mindeközben a világ legértékesebb autóipari vállalata lett a részvénypiaci adatok alapján, olyan nagymúltú cégeket maga mögé utasítva, mint például a Volkswagen vagy a Toyota. Ez a siker jórészt a technológiai zseni, ám sokak szerint félőrült alapító-vezérigazgatónak, Elon Musknak és számos más tényezőnek is köszönhető:

● A Tesla volt az első autógyártó, amelynek a modelljeiben széleskörűen elérhetővé váltak olyan okosfunkciók, mint az önvezető autózás és az automata parkolás

● A Tesla volt legelső, széles körben elérhető elektromos autó.

● A supercharger töltőállomásaival a Tesla biztosította, hogy a tulajdonosok kényelmesen és viszonylag gyorsan feltölthessék a járműveiket. A Tesla volt az első elektromos autó gyártó amely nagyszámban kezdett el töltőállomásokat telepíteni.

● A Tesla a hagyományos praktikus, kicsi, városi, zöld elektromos autó koncepciója helyett, egy menő, gyors sportautóval rukkolt elő. Ezáltal egy jóval szélesebb váráslói kört tudott elérni, mint a korábbi elektromos autó koncepciók tulnyomó többsége.

Adobe

Az előbbiekben bemutatott három izgalmas cég után most jöjjön egy negyedik, amely bár sokkal kevésbé látványos módon alkalmazza a mesterséges intelligenciát, mégis nagyban megkönnyítheti rengeteg ember munkáját a jövőben. A leginkább a Photoshop szoftverről, és az internet évtizedekkel ezelőtti őskorában népszerű Flash játékokról ismert Adobe szoftvercég ugyanis igazi úttörőnek számít mesterséges intelligencia alapú big data megoldásokban. Itt olyan szoftveres háttérfolyamatokra kell gondolni, amely során óriási mennyiségű információt kel minél gyorsabban és hatékonyabban feldolgozni. Ilyen feladatok gyakran előfordulnak üzleti, adminisztratív és logisztikai területen is. Az Adobe jelenleg olyan megoldások kifejlesztésén dolgozik, amelyek emberek millióinak a munkanapjait tehetik könnyebbé a jövőben.

Meta

Az amerikai informatikai cégekből bizony nincs hiány, ha a mesterséges intelligenciáról van szó. Bár a Facebook anyavállalata, a Meta és a Google sok szempontból egymás vetélytársai, a Facebook Mark Zuckerberg vízióját követve nemrégiben egy egészen újfajta alkalmazási terület felé fordult. Ez a terület a metaverzum. Zuckerberg és sokak víziója szerint, a jövőben a fizikai világ és a digitális világ közötti határok el fognak mosódni. Az emberek jóval több időt fognak eltölteni az úgynevezett “kibővített valóságban”. A Meta a mesterséges intelligencia használatával igyekszik létrehozni a valóság egyfajta digitális mását, oly módon, hogy az a lehető legélethűbb élményt biztosítsa a felhasználóknak. Zuckerberg víziója szerint a jövőben a Metaverzumra ugyanúgy különböző eszközök segítségével csatlakozhatunk majd, mint ahogy ma okostelefonról vagy laptopról csatlakozunk az internetre.

A különböző Metaverzumokban a felhasználók olyan dolgokat is megtehetnek majd, amire a valódi világban nem lenne pénzük, vagy az egyszerűen lehetetlen lenne. A repülés élményének átélésétől kezdve az egzotikus turistaparadicsomok virtuális meglátogatásán keresztül a saját digitális álomotthonok megvalósításáig vagy akár a digitális extrém sportokig, a lehetőségek száma végtelen.

Kapcsolódó cikkek

A leginnovatívabb mesterséges intelligencia fejlesztő cégek

A leginnovatívabb mesterséges intelligencia fejlesztő cégek

A számítógépes mesterséges intelligenciával úgy kerülünk naponta számtalan alkalommal kapcsolatba, hogy sokszor észre sem vesszük mennyire meghatározóvá vált.