Borókabogyó: gyógyhatása és felhasználása

A közönséges boróka - latin nevén Juniperus communis - a ciprusok családjába tartozik, örökzöld növény.
Borókabogyó: gyógyhatása és felhasználása

Hazánkban kedvelt szoliter, szép formája és szárazságtűrése miatt. Illata kellemes, kékesfekete termése, bogyója felhasználható, leginkább fűszernövényként, gyógyászati célra, borókapárlat készítésére és alkoholos italok gyártásához használják.

Használható még fűszerként szárított vagy friss bogyóját őrölve vagy egészben vadhúsok, húsételek ízesítésére valamint füstölésre is használják. A boróka termés két év alatt fejlődik ki és válik éretté. Betakarítása a szúrós ágak miatt nem egyszerű feladat, a második nyár végén lehet. Ha bottal leverik a fáról, akkor már könnyen össze lehet szedni.

Milyen jótékony hatásai vannak a borókabogyónak?

A borókabogyó nem is igazi bogyó, hanem a borókabokor fenyő toboza. Évszázadok óta különböző problémákat kezelnek vele, az indiai és európai konyhákban fűszerként hasznosítják. Borókabogyó olajat is készítenek belőle gőzdesztillációval, számos jótékony hatása van a borókaolajnak is, nemcsak C- vitamint tartalmaz, illóolajat és flavonoidokat is.

● Antioxidánsokban gazdag

A borókabogyó gazdag antioxidánsokban, melyek erősítik az immunrendszert és meggátolják a rák kialakulását és megszabadítanak a szabadgyököktől. Megakadályozzák az agyproblémák és a vérerek károsodásnak kialakulását.

● Antibakteriális hatású

Erős antibakteriális tulajdonságú, emiatt meggátolja azokat a baktériumokat melyek az ételmérgezésért felelősek. Légzőszervei megbetegedésre általában teáját használják.

● Vizelethajtó hatású

A borókabogyó hatással van a vesék működésére. Kimossa a felesleges méreganyagokat a szervezetből és védi a veséket, mert ez természetes vízhajtó szer.

● Fájdalomcsillapító hatás

Reumás fájdalom és ízületi gyulladás, valamint a törékeny izmokban és ízületekben lévő fájdalom is enyhíthető vele.

● Gyulladásgátló hatás

A borókabogyó erős gyulladásgátló tulajdonsággal rendelkezik, ezért a különböző gyulladásos betegségek kezelhetők vele, mint az ízületi gyulladás, hörgő gyulladás, stb.

● Az emésztés segítése

A borókabogyó szélhajtó és emésztés segítő hatású, így a gyomorbetegségek , a székrekedés és a puffadás segítője, sőt a bélférgek terjedését is gátolja. Étvágyhozó hatása közismert.

● Rákmegelőzés

Mivel magas az antioxidáns tartalma, ezért pusztítja a rákkeltő szabadgyököket is.

● Kígyómarás

Számtalan kultúrában használták bizonyos kígyómarások kezelésére.

● Húgyúti fertőzések kezelése

Miután a borókabogyó gyulladásgátló és vizelethajtó hatású ezért a húgyúti fertőzések kezelésében segít.

● Egészséges bőr

A borókabogyó sok kozmetikai szerben szerepel, mint például az alapozóban, fürdő olajban, rúzsban, szemfestékben. Nagyon gyakran összetörve, külsőleg bőrproblémák kezelésére is használják.

Milyen mellékhatásai lehetnek a borókabogyónak?

Mint minden hasznos természetes szernek, növénynek lehetnek káros mellékhatásai így a borókabogyó használatának is vannak mellékhatásai.

Ilyenek a következők:

Allergia

Lítium tartalmú gyógyszerrel nem lehet együtt fogyasztani, mert a borókabogyó rosszul reagál a lítiumra. Vannak akik viszketéssel és kiütésekkel esetleg duzzanattal reagálnak a borókabogyóra, ezért nekik sem ajánlott a fogyasztása.

Mérgezés

Nagy mennyiségű borókabogyó fogyasztása hányingert idézhet elő, de a túlzott mértékű fogyasztása görcsöt okozhat és DNS károsodást válthat ki. A mérgezési tünetek esetében a borókabogyó olyan erős olajat tartalmaz, ez az olaj olyan erős mint a tujon.

A gin, borókabogyóból készülő égetett alkoholos ital, olyan párlatokból készítik, amit a boróka bogyójával ízesítenek.

Összegezve

A boróka bogyója sokrétűen felhasználható gyógyhatású növény, melyből a híres alkoholos italt, a gint készítik.

Kapcsolódó cikkek

Ezzel a 3 levessel nem sok gondod lesz, még akkor sem, ha kezdő vagy.

Ezzel a 3 levessel nem sok gondod lesz, még akkor sem, ha kezdő vagy

A kezdő szakácsoknak talán a leves főzésével van a legkevesebb gondjuk, hiszen a sütés nélküli desszertek mellett, a főételek elkészítésével boldogulnak a legkönnyebben. A cikkben 3 könnyen elkészíthető levest mutatunk be.

Nem szereted a zellert? Mutatjuk, miért érdemes rendszeresen fogyasztani! – sokféle étel készülhet a zellerből

Nem szereted a zellert? Mutatjuk, miért érdemes rendszeresen fogyasztani!

A zeller erős illattal és kevésbé jellemző ízvilággal rendelkezik. Ha eddig nem kedvelted, ideje megszeretni, mert sokféle változatban elkészíthető.

Az édesburgonya elkészítési módjai

Az édesburgonya elkészítési módjai

Az édesburgonya, más néven batáta, egy édes ízű gumós növény, amely számos egészségügyi előnnyel rendelkezik, és sokféle módon felhasználható a konyhában.