A bőr nem felejt

Az UV-sugárzás a legnagyobb emberi szervezeten visszafordíthatatlan károkat okoz. Csak kevesen védekeznek helyesen – mondják a szakértők. Hát, ez attól függ...
A bőr nem felejt

Nyár, napsütés, napozás – napvédelem! Egyértelmű ma már, hogy már a tavasszal, de legkésőbb nyár elején elválaszthatatlanul életünk (és táskánk) része a napvédő krém. Az emberek tudják, használják is már legtöbben, de hogy helyesen-e, az cikkünkből kiderül!

Manapság a bőrgyógyászati rendelőkben 100 betegből 60-nak valamilyen bőrrákja van.

A napégés egy gyulladás, a bőr egyfajta akut védelmi reakciója reagálva a nap káros sugarai ellen. Az UV-sugárzás visszafordíthatatlan károsodásokat okoz a bőrfelületen az egész életünk folyamán. A leégés – mondhatjuk -, annak a jele, hogy nem figyelünk saját magukra oda kellőképpen.

A fényvédelem célja tehát az, hogy elkerüljük a leégés és csökkentsük a bőrrák kockázatát.

Hogyan tehetjük mindezt?

Fizikai fényvédelmet használunk. Ez lehet napernyő, széles karimájú kalap, napszemüveg, illetve az, hogy legalább a vállunkra terítünk egy kendőt vagy törülközőt, de az UV-védő ruhával is védhetjük magunkat, de a gyermekeket mindenképpen. Fontos, hogy tanúsítvánnyal rendelkező termékek legyenek ezek, ne hamisítványok, mert az utóbbi többet árt, mint használ.

Az UV-sugárzás 11 és 16 óra között a legnagyobb. így ezt az időszakot mindenképp töltsük árnyékban.

A szakértők további problémának látják, hogy a fényvédő termékeket az emberek nem használják helyesen.

Milyen hibákat vétünk?

Amikor fényvédőkrémet vagy –spray-t használunk, néhány területet kihagyunk. Ilyenek tipikusan az alsó lábszár, a vádli, a felsőkar belső része, a hónalj, az orcák, a fülek és a kopasz fejbőr.

Sokan túl vékonyan kenik fel a krémet. A javasolt 2 mg négyzetcentiméterenként. Így tudjuk elérni azt a faktorszámot, amellyel a terméket bevizsgálták. Azért ez egy óriási mennyiség... ha ezt betartanánk, 35 ml-t kellene alkalmaznia egy átlagos felnőttnek minden egyes alkalommal. Egy normál üveg fényvédő általában 200 milliliter, ami azt jelenti, hogy hat használat után elfogy. Tekintve, hogy a szakértők szerint kb. kétóránként - főleg ha úszik, sportol vagy törülközőn fekszik és alszik – be kell kenni újra és újra a testet, a csomag legkésőbb a vakáció második-harmadik napján kiürül, viszont – ahogy látjuk - a legtöbben 14 napi nyári vakáció után jönnek haza félig kiürült naptejes flakonnal. Újra kellene tehát definiálni a tényleges fogyasztói viszonyok alapján az ajánlásokat – annak függvényében, hogy általánosságban hogyan alkalmazzuk a fényvédőt.

„Az ajánlott rétegvastagságtól nem nagyon kellene eltérni, mert a faktorszám radikálisan lecsökken. Tegyük fel, hogy valaki 50-es fényvédő faktort használ, és négyzetcentiméterenként egy milligrammal krémezi magát, így az ajánlott mennyiség felével is elér egy 10-es napvédő faktorszámot” - magyarázza a szakember. A szakértők szerint az újbóli krémezés nem segít. Közép-európaiak számára a védelem ideje, amelynek UV-indexe átlagosan 8 perc (kb. 5-10 perc közötti általában). Még egy 15-ös naptejjel is - amellyel elméletileg napi 500 perc védelmet lehet elérni - a kopás és a túl vékony alkalmazás miatt csak egy óra az igaz (napi mennyiség!). Az viszont, hogy milyen fényvédő készítményt használunk, egyéni döntés kérdése.

A naptej használatakor az UV-fény megindítja a kémiai anyag átalakulási folyamatát, így az UV-fény energiája megfogyatkozik, és így az UV-fény a végén már nem képes behatolni a bőrbe. A fizikai UV-szűrők viszont a bőr felszínén maradnak, és egyes készítményekkel ott fehéres színt hoznak létre. Itt a nap úgyszólván visszatükröződik. Apró oxidált fémrészecskék, legyen az például titán, egyszerűen a bőrön hevernek, anélkül, hogy kölcsönhatásba lépnének vele. A kémiai anyagoktól a bőrirritáció és a toxikológiai hatás miatt szoktak tartani. A szakértők véleménye az, hogy nem megalapozott az a kijelentés, hogy allergiát vagy bármiféle mérgezést okoznak, de az UV-szűrők hormonális hatását feltételezik. Nem zárhatjuk ki ezt. Gyermekeknél mindenképp inkább fizikai szűrőt kell alkalmazni.

Kapcsolódó cikkek

Ezért fontos halat enni

Ezért fontos halat enni

Omega-3-zsírsavak, vitaminok, jód: tengeri halak tartalmazzák ezeket fontos tápanyagokat nagy mennyiségben.

A bőr nem felejt

A bőr nem felejt

Az UV-sugárzás a legnagyobb emberi szervezeten visszafordíthatatlan károkat okoz. Csak kevesen védekeznek helyesen – mondják a szakértők. Hát, ez attól függ...

8 tipp nátha ellen

8 tipp nátha ellen

Így nem vesz le lábunkról a nátha a hideg idő beköszöntével.