A bőr nem felejt

Az UV-sugárzás a legnagyobb emberi szervezeten visszafordíthatatlan károkat okoz. Csak kevesen védekeznek helyesen – mondják a szakértők. Hát, ez attól függ...
A bőr nem felejt

Nyár, napsütés, napozás – napvédelem! Egyértelmű ma már, hogy már a tavasszal, de legkésőbb nyár elején elválaszthatatlanul életünk (és táskánk) része a napvédő krém. Az emberek tudják, használják is már legtöbben, de hogy helyesen-e, az cikkünkből kiderül!

Manapság a bőrgyógyászati rendelőkben 100 betegből 60-nak valamilyen bőrrákja van.

A napégés egy gyulladás, a bőr egyfajta akut védelmi reakciója reagálva a nap káros sugarai ellen. Az UV-sugárzás visszafordíthatatlan károsodásokat okoz a bőrfelületen az egész életünk folyamán. A leégés – mondhatjuk -, annak a jele, hogy nem figyelünk saját magukra oda kellőképpen.

A fényvédelem célja tehát az, hogy elkerüljük a leégés és csökkentsük a bőrrák kockázatát.

Hogyan tehetjük mindezt?

Fizikai fényvédelmet használunk. Ez lehet napernyő, széles karimájú kalap, napszemüveg, illetve az, hogy legalább a vállunkra terítünk egy kendőt vagy törülközőt, de az UV-védő ruhával is védhetjük magunkat, de a gyermekeket mindenképpen. Fontos, hogy tanúsítvánnyal rendelkező termékek legyenek ezek, ne hamisítványok, mert az utóbbi többet árt, mint használ.

Az UV-sugárzás 11 és 16 óra között a legnagyobb. így ezt az időszakot mindenképp töltsük árnyékban.

A szakértők további problémának látják, hogy a fényvédő termékeket az emberek nem használják helyesen.

Milyen hibákat vétünk?

Amikor fényvédőkrémet vagy –spray-t használunk, néhány területet kihagyunk. Ilyenek tipikusan az alsó lábszár, a vádli, a felsőkar belső része, a hónalj, az orcák, a fülek és a kopasz fejbőr.

Sokan túl vékonyan kenik fel a krémet. A javasolt 2 mg négyzetcentiméterenként. Így tudjuk elérni azt a faktorszámot, amellyel a terméket bevizsgálták. Azért ez egy óriási mennyiség... ha ezt betartanánk, 35 ml-t kellene alkalmaznia egy átlagos felnőttnek minden egyes alkalommal. Egy normál üveg fényvédő általában 200 milliliter, ami azt jelenti, hogy hat használat után elfogy. Tekintve, hogy a szakértők szerint kb. kétóránként - főleg ha úszik, sportol vagy törülközőn fekszik és alszik – be kell kenni újra és újra a testet, a csomag legkésőbb a vakáció második-harmadik napján kiürül, viszont – ahogy látjuk - a legtöbben 14 napi nyári vakáció után jönnek haza félig kiürült naptejes flakonnal. Újra kellene tehát definiálni a tényleges fogyasztói viszonyok alapján az ajánlásokat – annak függvényében, hogy általánosságban hogyan alkalmazzuk a fényvédőt.

„Az ajánlott rétegvastagságtól nem nagyon kellene eltérni, mert a faktorszám radikálisan lecsökken. Tegyük fel, hogy valaki 50-es fényvédő faktort használ, és négyzetcentiméterenként egy milligrammal krémezi magát, így az ajánlott mennyiség felével is elér egy 10-es napvédő faktorszámot” - magyarázza a szakember. A szakértők szerint az újbóli krémezés nem segít. Közép-európaiak számára a védelem ideje, amelynek UV-indexe átlagosan 8 perc (kb. 5-10 perc közötti általában). Még egy 15-ös naptejjel is - amellyel elméletileg napi 500 perc védelmet lehet elérni - a kopás és a túl vékony alkalmazás miatt csak egy óra az igaz (napi mennyiség!). Az viszont, hogy milyen fényvédő készítményt használunk, egyéni döntés kérdése.

A naptej használatakor az UV-fény megindítja a kémiai anyag átalakulási folyamatát, így az UV-fény energiája megfogyatkozik, és így az UV-fény a végén már nem képes behatolni a bőrbe. A fizikai UV-szűrők viszont a bőr felszínén maradnak, és egyes készítményekkel ott fehéres színt hoznak létre. Itt a nap úgyszólván visszatükröződik. Apró oxidált fémrészecskék, legyen az például titán, egyszerűen a bőrön hevernek, anélkül, hogy kölcsönhatásba lépnének vele. A kémiai anyagoktól a bőrirritáció és a toxikológiai hatás miatt szoktak tartani. A szakértők véleménye az, hogy nem megalapozott az a kijelentés, hogy allergiát vagy bármiféle mérgezést okoznak, de az UV-szűrők hormonális hatását feltételezik. Nem zárhatjuk ki ezt. Gyermekeknél mindenképp inkább fizikai szűrőt kell alkalmazni.

Kapcsolódó cikkek

A bőr nem felejt

A bőr nem felejt

Az UV-sugárzás a legnagyobb emberi szervezeten visszafordíthatatlan károkat okoz. Csak kevesen védekeznek helyesen – mondják a szakértők. Hát, ez attól függ...

Hogyan lehet kezelni az ülőideg gyulladást?

Hogyan lehet kezelni az ülőideg gyulladást?

Az ülőideg gyulladás, ismertebb nevén az isiász, egy idegrendszeri fájdalom, amely bizsergéssel is együtt járhat.

Megfázás vagy influenza? Tudja meg, melyikkel van dolga!

Megfázás vagy influenza? Tudja meg, melyikkel van dolga!

A megfázás és az influenza két olyan légúti megbetegedés, amely hasonló, sokszor szinte azonos tünetekkel, tünetegyüttessel járhat.