8 tipp nátha ellen

Így nem vesz le lábunkról a nátha a hideg idő beköszöntével.
8 tipp nátha ellen

A hőmérő egyre kúszik lefelé, a nátha kockázata viszont egyre nő a hideg idő beálltával. Mit tegyünk, ha kicsit megfáztunk?

1. Aludjunk sokat!

Először is szögezzük le egy dolgot: egy egészséges felnőtt egyszer-kétszer lehet náthás egy szezonban. A gyermekek hozzávetőleg hatszor-hétszer, mivel gyermekközösségben (böcsiben, oviban) jobban terjednek ezek a bacik. Ez még teljesen normális. Nagyrészben ártalmatlan náthákat gyógyszerekkel, vitaminokkal, gyógyteákkal csillapíthatunk, de nagyon fontos, hogy pihenjünk is, aludjunk sokat, hogy tényleg ki tudjuk pihenni a betegséget. Egy hét múlva általában ezek az enyhébb náthák elmúlnak.

2. Gyakran mossunk kezet!

A megfázást általában vírusok, baktériumok okozzák. Az utóbbiakra antibiotikumot kapunk, ami a vírusra nem hat, tehát ne lepődjünk meg, ha orvosunk csak vitaminkészítményeket ajánl a náthánkra – feltehetőleg vírusfertőzést diagnosztizált. A betegségek általában cseppfertőzéssel fertőznek, azaz köhögéskor, tüsszögéskor, orrváladékkal (használt papírzsebkendők „elhagyásával”) terjednek. Ezért szoktassuk magunkat hozzá a gyakori kézmosáshoz. Óhatatlan, hogy megdörzsöljük a szemünket, orrunkat, szánkhoz nyúlunk, és a nyálkahártyákra visszük ezeket a kórokozókat. Ezt előzzük meg a gyakori szappanos kézmosással.

3. Szellőztessünk gyakran!

Ősszel és télen is szükséges friss levegő beengedése, hiszen használt levegőben a baktériumok „jobban érzik magukat”, jobban szaporodnak. Az orr- és száj-nyálkahártyáinknak is jót teszünk ezzel, hiszen a száraz levegőben szinte szenvednek. Ahol többen vagyunk egy helyiségben, irodákban, termekben – a rendszeres szellőztetés feltétlenül szükséges, használjuk erre ki az ebédszünetet.

4. Öltözzünk melegen!

Unásig hallottunk kiskorunkban anyukánktól: - Öltözz melegen, meg ne fázz! Öltözz rétegesen! ... és mennyire igaza volt! Nem szabad elfelejteni a sapkát, a sálat, a kesztyűt és ha havas az idő, gondoskodjunk egy nem átázós csizmáról, hótaposóról vagy bakancsról!

5. Igyunk sokat!

Ilyenkor nem izzadunk, nem vesszük gyakran észre, hogy szomjasak vagyunk. Viszont el kell kerülni, hogy a száj nyálkahártyája kiszáradjon, így sok vizet, gyógyteát kell inni. Ezutóbbi azért is lehet jó, mert egyes gyógynövényeknek gyulladásgátló, antivirális, illetve antibakteriális hatása is van, így két legyet üthetünk egy csapásra.

6. Szexeljünk!

A szex erősíti az immunrendszert! Ekkor ugyanis nagyszámú idegen baktérium érintkezik - ez valóban edzi az immunrendszert. A „vírusgyilkos sejtek” koncentrációja a vérben megduplázódik az orgazmus után. Heti két-három szeretkezés után a férfiak és a nők nyálában megnő a vírus-antitestek száma.

7. Vegyünk egy kellemes lábfürdőt!

A test öngyógyító-képességét fel tudjuk ébreszteni a kellemes lábfürdővel. Használjunk hozzá lábsót. Először 12 percen keresztül 39 °C-os vízben áztassuk a lábunkat, utána pedig tegyük át a lábat egy hidegvizes kádba, végül jól töröljük meg, húzzunk gyapjúzoknit és 20 percre bújjunk be a meleg ágyba!

8. Szaunázzunk!

A rendszeres szaunázás az immunrendszerünket fitten tartja és a megfázást, meghűlést könnyebben átvészeljük. Természetesen náthásan, betegen ne menjünk szaunázni!

Kapcsolódó cikkek

Az allergia hatása az alkoholéhoz hasonló

Az allergia hatása az alkoholéhoz hasonló

A vezetés közbeni bosszantó tüsszögés és köhögés 0,5 ezreléket is jelenthet!

8 tipp nátha ellen

8 tipp nátha ellen

Így nem vesz le lábunkról a nátha a hideg idő beköszöntével.

Ezért fontos halat enni

Ezért fontos halat enni

Omega-3-zsírsavak, vitaminok, jód: tengeri halak tartalmazzák ezeket fontos tápanyagokat nagy mennyiségben.