Hogyan lehet kezelni az ülőideg gyulladást?

Az ülőideg gyulladás, ismertebb nevén az isiász, egy idegrendszeri fájdalom, amely bizsergéssel is együtt járhat. A gyulladás legtöbbször a hát alsó részéből indul ki és az alsó végtagokig is terjedhet. A kezelés minden esetben attól függ, hogy mennyire súlyos a gyulladás.
Hogyan lehet kezelni az ülőideg gyulladást?

Milyen kezelésekkel lehet csillapítani és megszüntetni az ülőideg gyulladást?

A pihenés nagyon fontos ebben az esetben, hiszen a gyulladás az aktivitással együtt fokozódik.

Otthoni gyors megoldás lehet a jegelés, amely az akut fájdalmat enyhíti, de ezt is jobb egyeztetni az orvossal.

Gyulladáscsökkentő gyógyszerek szedésével szintén enyhíthető a fájdalom és a gyulladás. Gyógyszert csak szakorvos írhat fel és mindenképpen szükséges egy előzetes konzultáció és állapotfelmérés.

A fájdalmat enyhíteni lehet különféle fizikoterápiás kezelésekkel. Ez a kezelés lehet testmozgás, masszázs, nyújtás. A kezelések után az izomfeszültség és a fájdalom is csökkenni fog.

Ha a különféle fizikoterápiás kezelések mellett gyógytornát is végzünk, akkor az alapproblémán javíthatunk, visszanyerhetjük mozgásképességünket, visszatérhetünk munkánkhoz, esetleg a sporthoz. A gyógytornát egy alapos állapotfelmérés előzi meg, amely során a szakember lokalizálja az isiász okát és típusát. A személyre szabott gyógytorna mindig az adott panaszhoz igazodik, hiszen így lehet a leggyorsabban megküzdeni ezzel a betegséggel, ezért is segíthet az isiász gyógytorna.

Sebészeti beavatkozásra akkor van szükség, ha nagyon súlyos és tartós betegségről beszélünk.

Milyen típusai vannak az ülőideg gyulladásnak?

Az első ok a mozgásszervi probléma, de kialakulhat a betegség, tumor és más elváltozás miatt is. Magyarországon sokan élnek mozgásszegény életmódot, ami az egyik leggyakoribb kiváltó oka a betegségnek. Egy másik probléma a fizikai megterhelés, ami előidézheti az isiászt. A gerincet mindig át kell mozgatni és erősíteni, mert ha nem tesszük, akkor a csontok, az izmok, az ínak, a porckorongok és az idegek is másképpen terhelődhetnek. Ha ez az állapot hosszabb távon fennáll, akkor az izom-egyensúly felborul és a szalagok túlnyúlhatnak, az ízületek elkophatnak. Rosszabb esetben porckorongsérv alakul ki és leggyakrabban ez okozhatja az ülőideg gyulladást. Természetesen a helyes táplálkozás és a dohányzás, valamint az alkoholfogyasztás elhagyásával sokat tehetünk egészségünkért.

Mivel az isiász egy idegbántalom, ezért nagyon komoly panaszokat okozhat, amely kihathat egész életünkre, életvitelünkre. Mindig időben kell megkezdeni a szükséges kezeléseket, mert rosszabb esetben, akár nagyobb károsodásokat is okozhat. A kezeléseket egy alapos felderítés után érdemes csak meghatározni, hiszen mindig a kiváltó okot kell megszüntetni. Szakorvoshoz, reumatológushoz, neurológushoz, ortopéd orvoshoz is fordulhatunk, ha a tüneteket észleljük magunkon.

Amennyiben lehetőségünk engedi, akkor mindenképpen forduljunk specialistákhoz, akik pontosan tudják, hogy melyik típusú isiászra, milyen kezeléseket kell alkalmazni annak érdekében, hogy jó eredményeket érjünk el.

Kapcsolódó cikkek

Ha allergiás, takarítson! - Tippek és trükkök

Vegye fel a kesztyűt a háziporatkákkal szemben!

Észrevette már, hogy duzzad a szeme, folyik az orra és folyamatosan tüsszög? A pollenek újra támadásba lendülnek és szenvednek az arra érzékenyek. Nemcsak a gyógyszer és az immunterápia segít! Ha rendszeresen takarít, hadat üzenhet az ártalmas polleneknek

A bőr nem felejt

A bőr nem felejt

Az UV-sugárzás a legnagyobb emberi szervezeten visszafordíthatatlan károkat okoz. Csak kevesen védekeznek helyesen – mondják a szakértők. Hát, ez attól függ...

A transzcendentális meditáció előnyei

A transzcendentális meditáció előnyei

Ha kíváncsi vagy a transzcendentális meditáció előnyeire, akkor a legjobb helyen jársz.