Hogyan lehet kezelni az ülőideg gyulladást?

Az ülőideg gyulladás, ismertebb nevén az isiász, egy idegrendszeri fájdalom, amely bizsergéssel is együtt járhat. A gyulladás legtöbbször a hát alsó részéből indul ki és az alsó végtagokig is terjedhet. A kezelés minden esetben attól függ, hogy mennyire súlyos a gyulladás.
Hogyan lehet kezelni az ülőideg gyulladást?

Milyen kezelésekkel lehet csillapítani és megszüntetni az ülőideg gyulladást?

A pihenés nagyon fontos ebben az esetben, hiszen a gyulladás az aktivitással együtt fokozódik.

Otthoni gyors megoldás lehet a jegelés, amely az akut fájdalmat enyhíti, de ezt is jobb egyeztetni az orvossal.

Gyulladáscsökkentő gyógyszerek szedésével szintén enyhíthető a fájdalom és a gyulladás. Gyógyszert csak szakorvos írhat fel és mindenképpen szükséges egy előzetes konzultáció és állapotfelmérés.

A fájdalmat enyhíteni lehet különféle fizikoterápiás kezelésekkel. Ez a kezelés lehet testmozgás, masszázs, nyújtás. A kezelések után az izomfeszültség és a fájdalom is csökkenni fog.

Ha a különféle fizikoterápiás kezelések mellett gyógytornát is végzünk, akkor az alapproblémán javíthatunk, visszanyerhetjük mozgásképességünket, visszatérhetünk munkánkhoz, esetleg a sporthoz. A gyógytornát egy alapos állapotfelmérés előzi meg, amely során a szakember lokalizálja az isiász okát és típusát. A személyre szabott gyógytorna mindig az adott panaszhoz igazodik, hiszen így lehet a leggyorsabban megküzdeni ezzel a betegséggel, ezért is segíthet az isiász gyógytorna.

Sebészeti beavatkozásra akkor van szükség, ha nagyon súlyos és tartós betegségről beszélünk.

Milyen típusai vannak az ülőideg gyulladásnak?

Az első ok a mozgásszervi probléma, de kialakulhat a betegség, tumor és más elváltozás miatt is. Magyarországon sokan élnek mozgásszegény életmódot, ami az egyik leggyakoribb kiváltó oka a betegségnek. Egy másik probléma a fizikai megterhelés, ami előidézheti az isiászt. A gerincet mindig át kell mozgatni és erősíteni, mert ha nem tesszük, akkor a csontok, az izmok, az ínak, a porckorongok és az idegek is másképpen terhelődhetnek. Ha ez az állapot hosszabb távon fennáll, akkor az izom-egyensúly felborul és a szalagok túlnyúlhatnak, az ízületek elkophatnak. Rosszabb esetben porckorongsérv alakul ki és leggyakrabban ez okozhatja az ülőideg gyulladást. Természetesen a helyes táplálkozás és a dohányzás, valamint az alkoholfogyasztás elhagyásával sokat tehetünk egészségünkért.

Mivel az isiász egy idegbántalom, ezért nagyon komoly panaszokat okozhat, amely kihathat egész életünkre, életvitelünkre. Mindig időben kell megkezdeni a szükséges kezeléseket, mert rosszabb esetben, akár nagyobb károsodásokat is okozhat. A kezeléseket egy alapos felderítés után érdemes csak meghatározni, hiszen mindig a kiváltó okot kell megszüntetni. Szakorvoshoz, reumatológushoz, neurológushoz, ortopéd orvoshoz is fordulhatunk, ha a tüneteket észleljük magunkon.

Amennyiben lehetőségünk engedi, akkor mindenképpen forduljunk specialistákhoz, akik pontosan tudják, hogy melyik típusú isiászra, milyen kezeléseket kell alkalmazni annak érdekében, hogy jó eredményeket érjünk el.

Kapcsolódó cikkek

A transzcendentális meditáció előnyei

A transzcendentális meditáció előnyei

Ha kíváncsi vagy a transzcendentális meditáció előnyeire, akkor a legjobb helyen jársz.

8 tipp nátha ellen

8 tipp nátha ellen

Így nem vesz le lábunkról a nátha a hideg idő beköszöntével.

A bőr nem felejt

A bőr nem felejt

Az UV-sugárzás a legnagyobb emberi szervezeten visszafordíthatatlan károkat okoz. Csak kevesen védekeznek helyesen – mondják a szakértők. Hát, ez attól függ...