Nappali bútor vásárlási tippek kezdőknek

Nem túl nagy a nappali?
Nappali bútor vásárlási tippek kezdőknek

Ezt a kérdést nagyon sok belsőépítész megkapja, hiszen nem egyszerű feladat berendezni egy kis alapterülettel rendelkező teret. Ebben az esetben ugyanis ügyelni kell arra, hogy a nappali nagyobbnak tűnjön, mint amekkora, hogy hatékonyan el tudja látni a feladatát. Az aggodalom persze teljesen érthető, hiszen a lakás ezen része az, ahol a a család a legtöbb idejét tölti, így nagyon nem előnyös, ha túlzsúfolttá tesszük.

Ebben a cikkben nappali bútor vásárlási tippeket osztunk meg kezdőkkel, akik nem tudják, hol kezdjék a keresést.

A kanapé és fotel kérdése

Több szempontot is érdemes figyelembe venned nappali bútor vásárlásnál. Kezdjük egy nagyon egyszerű és hatékony megoldással, ez pedig egy sarokkanapé, persze csak akkor, ha van akkora felület, ahol elférünk mellette. Egy kicsit kreatívabban gondolkodva egy kényelmes fotel is jól jöhet, ha a kanapénál helytakarékosabb megoldást keresünk. Ezzel a megoldással ugyanis nagyban növelhetjük a térérzetet és egy 2 fős háztartás esetében nem is igen van szükség sokkal többre.

Ne feledkezzünk meg arról a tényről sem, hogy a fotelek többségében olcsóbbak is, így költséghatékonyabb megoldásnak bizonyulnak a nagyobb kanapékkal szemben. Sok belsőépítész hisz abban, hogy a páratlan számú bútorok harmonikusabbak, kevésbé formálisak, így az élettér is sokkal kellemesebb tőlük. Persze mindez nagyban függ a lakók számától, de ha tehetjük, akkor mindenképpen kerüljük a páros számokat, főleg a székekkel kapcsolatban.

Kis kanapés szett? Sok esetben jó megoldás lehet.

Amennyiben úgy döntöttünk, hogy tényleg szükség lesz egy kanapéra, akkor gondolkodjunk kicsiben. Tervezők és lakberendezők szerint a nagyobb tárgyak ugyanis elterelhetik a figyelmet a szoba méretéről, egy nappaliban, ahol nagyon sok időt töltünk, egy túl méretes kanapé könnyen nyomasztóvá válik.

A szabad fal kihasználására remek technika a kanapé terebélyes méretének álcázása, ehhez arra van szükség, hogy a karfák mellett legalább 30 cm-t elhagyjunk. Ezáltal a bútor tömörebbnek, kisebbnek hat, miközben remek lehetőséget ad arra, hogy apróbb kiegészítőkkel dobjuk fel a teret. Itt jön képbe egy a kanapé szélességével egyenlő, lábak alatt rögzített szőnyeg, ami otthonosságot és melegséget csempész a lakás ezen részébe.

A színekkel való bánásmód

A lakberendezők rémálma a keskeny nappali, főként akkor, ha a tulajdonosok nem akarnak megválni az egyedi berendezési tárgyaktól. Az tény, hogy ezzel ki lehet fejezni a személyiséget, ha azonban a kettő nem passzol egymáshoz, akkor már problémák adódnak. A nagyobb bútorokat a szoba végébe rendezve olyan teret kaphatunk, amely könnyen átlátható, így további megoldásokra ad lehetőséget. Minden esetben a semleges színek mellett érdemes letenni a voksunkat, aminek több oka is van. Egyrészt azért, mert ezek az árnyalatok friss és szellős érzetet keltenek, teret adnak a kreatív berendezési tárgyaknak. Aki bátor, az apróbb dolgok esetében nyugodtan választhat vidám és vibráló tónusokat, de csak akkor, ha úgy gondoljuk, ezzel javulhat a komfortérzet. A kanapé kapcsán nem érdemes túlzottan harsány színt választani, hiszen ezt nehezen lehet kompenzálni. A letisztult bézs, barna, fekete, esetleg zöldes árnyalatok remek megoldást jelentenek, hogy a nappali többi része se maradjon szín nélkül.

Modern és minimál stílus

Manapság nagyon sokan választanak modern és minimál stílusú kiegészítőket. A bútorok kapcsán eme stílusirányzatra jellemző a letisztult vonalvezetés és a funkcionalitás. Egy fával vagy fémmel kiegészített kanapé remek megoldás abban az esetben, ha valaki ezt az irányvonalat szeretné követni. A legtöbbször használt színek itt is a fehér, a bézs és a szürke árnyalatai. A bútorok esetében azonban a legjobb, ha maradunk a fehér és fekete, valamint a természetes fa hatású tónusoknál. Tökéletes hatást kelt egy tölgy színű berendezési tárgy, bútordarab, amelynek természetes meleg árnyalata azonnal barátságosabbá teszi a teret.

Itt is nagy igazság, hogy egy U-alakú kanapé viszonylag nagy helyet foglal, de hozzá kell tenni, hogy sokan tudják egyszerre használni, így akinél gyakran vannak vendégek, annak ezt sem árt figyelembe vennie. Amennyiben csak kétszemélyes kanapé jöhet szóba, ott a legjobb választás egy ágyneműtartós típus, így nemcsak kényelmes, de még funkcionális is.

Kapcsolódó cikkek

Fedezzük fel az akril borítású konyhabútor-frontokat

Fedezzük fel az akril borítású konyhabútor-frontokat

Az akril borítású konyhabútor-frontok esetében rendelkezésünkre áll szín- és kivitelezési lehetőségek széles skálája.

Költöztessük az erdőt a nappalinkba

Költöztessük az erdőt a nappalinkba!

Az őszi kirándulások varázsát vihetjük be a négy fal közé.

Polcok a lakás minden pontján - A polcok is új színt csempésznek a lakásunkba

Polcok a lakás minden pontján

Egy-egy polc is új köntösbe öltöztetheti a lakásunkat, akármelyik helyiségben is díszíti a falat. Mutatunk néhány ötletet a polc elhelyezésére a lakásunkban.