Így is lehet nyárigumi akciókat keresni

Sokszor hallhatod, hogy rohan az idő. Ezt már csak azon is le tudod mérni, ahogyan az autódon cserélni kell a gumikat: téligumit nyárira, majd a nyárit télire. Ha ráadásul gumit is kell vásárolnod, akkor különösen fontos, hogy megtaláld a legjobb megoldást, lehetőleg a nyárigumi akciókat sem kihagyva.
Így is lehet nyárigumi akciókat keresni

Szerencsére nem volt egy kemény tél a 2022-es évi, azonban aki hajnalban csúszkált az autójával a megfagyott, vizenyős utakon, az most is megfogadhatta, hogy nyári gumival soha többé….

Azok számára is itt a gumicsere ideje, akik sokat vezetnek és eszükbe sem jutna, hogy ne az időjárásnak megfelelő gumival közlekedjenek. De mit tegyünk, ha nem csak cserélni kell a gumit, hanem új gumikat kell vásárolni?

Meddig használható egy gumiabroncs?

Szerencsére nem kell találomra eldöntened, hiszen jogszabály is készült a gumiabroncs tulajdonságaira vonatkozóan. Az előírások szerint a személyautó gumiabroncsok esetében 1,6mm, a teherautóknál 3mm profilmélységig használható a meglévő gumi. Azonban a biztonság érdekében célszerű ennél előbb, személyautó esetében és nyári gumiabroncsoknál már 2 mm, szélesebb méreteknél 3mm profilmélység elérésénél lecserélni a gumikat. Fontos továbbá, hogy ne csak a gumiabroncs profilmélységére figyelj, hanem a gumi általános állapotát is vizsgáld meg időnként. Egy teljesen elkopott nyári gumiabroncs esetében vizes útfelületen akár a duplájára is nőhet a fékút az új gumiabroncsokhoz képest.

A csere vagy nem csere kérdés eldöntésénél egy másik fontos szempont a gumiabroncsok élettartama. Ezt a már említett jogszabályi előírások nem tartalmazzák, de a gyártók ajánlásai alapján kijelenthető, hogy átlagosan tíz évnél (a felszereléstől számítva 5 évnél) tovább nem szabad használni egy abroncsot a gumi öregedése miatt. Természetesen ez a lehető leghosszabb időtáv, sok múlik a használaton, de általában is tud romlani a gumi állapota.

És akkor még egy szempont a cserére vonatkozóan: a téli-nyári átszerelés tekintetében idehaza a 7°C fokos hőmérséklet szabály az irányadó, tehát akkor ajánlott átszerelni nyárigumira, ha a hőmérséklet tartósan 7°C fölé emelkedik. Ezért is érdemes odafigyelned a gumik állapotára, hogy időben és a biztonságodat nem kockáztatva vásárold meg a szükséges gumiabroncsokat.

Fontos lehet az is - ha gyakran jársz külföldön -, hogy van olyan környező ország, ahol nem az aktuális időjáráshoz, hanem pontos dátumokhoz kötik a téli/nyári abroncsok cseréjét.

Hol találhatsz nyárigumi akciókat?

Szóval ne hagyd az utolsó pillanatra a gumivásárlást. Persze a gyártók igyekeznek az évszakok szerinti változások időszakára időzíteni a nagyobb akcióikat, de neked ennél sokkal jobb segítséged is lehet. Sok időt spórolhatsz magadnak a Gumidirekt akciós nyárigumi keresőjével.

És ami tovább szolgálja a kényelmedet és kíméli az idődet az az, hogy a kiválasztott gumikat nálunk azonnal meg is vásárolhatod.

Kapcsolódó cikkek

Így is lehet nyárigumi akciókat keresni

Így is lehet nyárigumi akciókat keresni

Sokszor hallhatod, hogy rohan az idő. Ezt már csak azon is le tudod mérni, ahogyan az autódon cserélni kell a gumikat: téligumit nyárira, majd a nyárit télire.